fredag den 29. juli 2016

12 måder at slå op og lukke af på i strik


Vil du lære flere typer opslag og aflukninger til dit strik, så er dette et kompendium for dig!

Hvorfor, tænker du måske, hvorfor skulle jeg have brug for at kunne slå op og lukke af på mere end én måde?

Det skal jeg fortælle dig!


I dette kompendium har jeg samlet mine 6 favorit opslag, dem jeg bruger igen og igen. 

1: Hæklet opslag, matcher lænke aflukningen. Når jeg strikker noget hvor jeg gerne vil have ens opslag og aflukninger er dette en af mine favoritter. Jeg bruger den på Cardigans strikket fra siden, halstørklæder, klude og så er den også super fin hvis du skal bruge et midlertidigtopslag, altså et der skal trævles op igen. 

2: Dobbelt krydsopslag, dette opslag var faktisk det første jeg lærte, jeg lærte det af min farmor. de fleste i Danmark, lære det almindelige krydsopslag (det var det der var i håndarbejdsbøgerne). Det dobbelte krydsopslag har den egenskab at det er mere elastisk end det almindelige opslag. Det giver en fin dekorativ kant. Jeg bruger den på alle typer rib, og når jeg skal strikke ret-strik, det giver en pænere kant.

3: Løkkeopslag, dette opslag er ikke kønt, jeg anbefaler ikke at du bruger det i din opslagskant, med mindre det er fordi du er en helt ny strikker og bare har brug for at kunne komme hurtigt og let i gang med at strikke. Der hvor jeg anbefaler dette opslag, er når du skal slå nye masker op i forlængelse af arbejdet. Jeg bruger den under ærmer, når jeg strikker oppefra og nedefter. 

4: Strikket opslag, det strikkede opslag, er i familie med løkkeopslaget, men i stedet for at slå garnet om pinden, strikker du dine masker op på pinden. Dette opslag kan være en fordel at bruge, når du skal slå mange masker op, du kommer ikke til at sidde med en for kort ende, eller i forlængelse af arbejdet. Jeg bruger den meget, når jeg strikker Grafisk Gobelinstrik, så som mine tæpper, hvor jeg arbejder i form. Eller over knaphuller.

5: Magisk løkkeopslag, du kender den helt sikkert fra hækling, hvis du hækler, den var meget hip for et årstid siden. Men den findes jo faktisk også til strik. Den giver et super smukt resultat. Jeg bruger den, når jeg strikker en hue fra toppen ned, cirkel eller firkanter strikket fra center og udefter. 

6: Usynlig ribopslag til 1x1 rib, super elastisk og så er det her opslag bare så svine lækkert at du bare må prøve det! Dine ribber i 1x1 rib kommer til at ligne dem du ser på købte trøjer. Modsat at folde sin rib ned for at opnå samme resultat, får du her en ribkant i et lag, men uden en synlig opslagskant. Jeg bruger den på alle 1x1 ribkanter.

BONUSINFO

Er du træt af at slå op til det almindelige krydsopslag og løbe tør for garn, når du bare mangler 10 masker igen? 

Tag dit garn - tag dine pinde - kend dit masketal -> slå garnet det antal gange om pinden som du skal have masker (jeg slå 10 masker om på en lang række og ganger op). + 30 cm = DU LØBER ALDRIG TØR FOR GARN IGEN!


Du skal naturligvis også have mine 6 favoritter når det kommer til aflukniner!

1: 3 pinds aflukningen, en fast og meget holdbar aflukning der giver en søm med et godt hold. Når du har to stykker der skal sys sammen i i aflukningskanten, det kunne være en skuldersøm. Så bruger jeg denne. Jeg bruger den i stedet for at lukke af og sy sammen. Jeg synes det giver en pænere finish, et bedere hold og ikke mindst, mindre montering.

2: Hestetømme / Icord aflukning, en dekorativ 3 dimensionel  aflukning. Denne aflukning er super flot på kanter, den kan strikkes på mange måder, og i kontrastfarver for at give et pift. Der findes også et opslag med hestetømmekant / Icord kant, det er super svært at få til at blive pænt. Derfor anbefaler jeg altid, at du starter med at lave et hæklet opslag, strikke og så åbne maskerne igen, for at lukke af med en hestetømmekant. Det bliver bare mere lækkert.

3: Usynlig ribaflukning 1x1 rib, når du slår op med usynlig ribopslag, må du naturligvis også kunne lukke af med et. Ligesom opslaget, er denne aflukning til en 1x1 rib. Dette er en syet aflukning, en dejlig elastisk en, hvilket jo er meget godt på en rib - ikke?

4: Super løs aflukning, nogle gange kan du få brug for at kunne lukke af med en meget løs aflukning. For mig er det min go to aflukning når jeg arbejder i meget tynde og sarte garner, der ikke kan holde til et stræk. Det er ikke det kønneste, og i tykt garn vil jeg aldrig anbefale det. 

5: Picot aflukning: elastisk, dekorativ og meget let at lære. Jeg bruger denne aflukning på kanter  der enten skal være lidt mere end bare en aflukning, og på sokker strikket fra tåen op, der har brug for at kunne strækkes godt ud i deres aflukning (min læg er ret stor og min ankel tynd).

6: Sammensyning med åbne maskesting, den her er en du bare SKAL kunne! Den er god hvor du skal bruge en sammensyning men ikke vil have nogen monterings kant. Jeg bruger den på sokker strikket fra skaftet og ned, i lommeposer. og bedst af alt, når jeg skal strikke et smukt halstørklæde i blondestrik, hvor jeg gerne vil have at de lange ender er ens, så slår jeg op med det hæklede opslag, strikker halvdelen af halstørklædet, lader det hvile, mens jeg igen slår og og strikker endnu en halvdel - og så syr jeg sammen med de åbne maskesting. 

Det her var en kort intro til de 12 opslag og aflukninger. I mit kompendium finder du videoer på dansk der viser hver teknik, der er brugt.

Du kan købe mit kompendium i form af en e-bog / interaktiv PDF for blot 30 kr.